i Hate u BuT i LoVe u...

i Hate u BuT i LoVe u...
i love myself

Wednesday, 24 August 2011

Wednesday, 20 July 2011

HiDuP SeBaGai SeoRaNG SiNGLe...

hahahhahaha...
kenapa ramai x percaya yg now aku dh single...
seriusly mmg best single...
xde org nak kacau idup aku...
ngan sapa aku nak kuar...
nak g mana pon dah xde org nak kongkong aku...
tp now aku dh syok ngan sorg ni...
tp dia cm xpaham2 ag..
cmna nie???
xsampai sebulan ag aku single...
hahahahhaha....
bosan nya idup2 sorg2...
jeles tgok kwn2 dok msg2 n col diaorg nya bf....
aku nak bahagia cm org len gak....
tp knp aku xpenah rasa sumer 2.....
now ex aku still dok msg2 aku...
cmna aku nak lari dr dia...
tlg aku????

Thursday, 30 June 2011

30/06/2011

start malam tarikh keramat nie..
aku col my dear...
dia ckap die otw g tanjung malim...
utk bayar duit kereta..n settle sumer bil..
aku pon ok la..then kami pon msg la..
lepas 2..
lama2 dia ckap dia ada keja..
aku tnya la keja apa??
dia ckp nak lepak ngan kawan2 dia jap..
then die terus senyap..
smpai la aku ckap nak g photoshoot...

die reply msg aku..tp lambat..
"ok..tc taw"
then aku msg dia lagi dah xbalas...
pg tarikh keramat tiba..
bgun ja dr tdo..aku pon cm biasa la..col dia..nak kejutkan dia dr bgun tdo..utk g keja..
tp xde org pick...
pg nie mmg xmcm biasa..
slalu dia pickup col aku..then mandi n siap2..
lepas kami akan msg smpai la masing2 nak menjalankan aktiviti harian...
1 ari dia ilang...
ak mmg dh agak dia x g keja..
then aku nye spy msg gtaw yg dia kat jempol,n9..ngan seorg pompuan sial...
aku mmg dh antar msg mcm kat dia..
aku col dia ak rasa dh agak2 beribu2 kali...
then ptg nya dia msg aku...
"syg kat na??college ag ke?"
angin nya aku baca msg 2...
then aku terus col die..
n agak nak marah la..
then dia mati kan tepon..
lepas pada 2 dia dh xpickup col n reply msg aku...
aku terus menyumpah die ngan mcm2 ayat kesat..
mlm bawu dia reply msg aku...
aku col die.
mata aku air mata kuar xbehenti..
then dia gtau aku apa yg tjadi sebenarnya...
tibe3 dia msg aku..
then gtaw dia dh xde pe2 ngan pompuan 2..
coz dia masih sygkan aku..

tp sebenarnya aku masih xpercayakan dia...
die dh hancurkan ati aku...
tuhan ja yg taw betapa sakitnya ati aku ni...

Monday, 20 June 2011

jika kau kekasih..

tidak kah terasa beban yg aku pikul menyeksa jiwa ku kekasih...
kenapa kau x pernah merasakan..
dan jikau kau kekasih yg menyanyangi aku..
harus kau mengerti hati ku..
i2 hanya apa yg ku impikan
bilakah kau akan mengerti..

kata hati merayu aku pergi meninggalkan diri mu tp ku xberdaya...
mengapa kasih harus ku alami...
setelah aku korban segala2nya..sanggup ku harungi hidup bsama diri mu..
meninggalkan semua yg ku cintai...

jika kau kekasih senangkan lah hidup ku..
jgn biar aku begini..
hidup ku dlm kerunsingan kasih..
jika kau kekasih yg menyanyangi aku..
harus kau mengerti hati ku...
i2 hanya apa yg ku impikan..
bilakah kau akan mengerti....

Sunday, 19 June 2011

mungkin diriku harus pergi.selamanya...dari mu..
atau kah harus mengakhiri cinta ini kepada mu..
kini cintaku telah kau bagi...
x sanggup ku hadapi semua ini..
aku x biasa bila tiada kau di sisi ku..
aku x biasa bila x mendengar suara mu...
aku x biasa bila tiada kau memeluk diri ku..
aku x biasa bila ku tidur tanpa belaian mu..

aku x biasa..
aku x biasa...

ku cuba utk terus berlalu..
dari hati mu...
namun x biasa..
bayangan itu...
selalu menganggu dalam tidur ku...
ku menangis...

Wednesday, 18 May 2011

dunia bawu sebagai seorg siswi....
hahahhahaha....
mmg kelakar...
dh lama aku tgalkan zaman persekolahan...
now aku back sebagai seorg student...
kena wat asgment...
kena masuk kelas....

Sunday, 8 May 2011

harus bagaimana lagi...
dan terus begini..
dgrkan aku..lihat ke mata ku...
cukup sudah kau menghukum..
salah ku tetap salah ku....
benarkan ku berbicara...
agar bisa pulih semua....

namun harus smpai bila...kau kan diam seribu bahasa....
maafkan lah ku bisa idup tanpa kamu...
fahamilah ku xmampu terus tanpa kamu....
bagaimana ku nanti bila tiada menganti..
yg ku ada hanya kamu saja...

saat mata tpejam..
hanya lah kau ku tbayang..
menghapus sumer segala rasa di jiwa ku..
saat mata terbuka..
kamu lah yg pertama..
xmampu aku bayangkan idup tanpa diri mu.....

aku mmg bsalah...
selalu saja mengabaikan mu..
dan tp dah ku sedari...
segala perit kau lalui....
ku terlupa kau terluka....

dan mmg slalu aku bersalah....
slalu saja mengabaikan mu...meninggalkan mu....
dan tetapi i2lah....
aku sedari segala perit yg kau lalui kerna diri ku...
yg terus hanyut....

maafkan lah ku xbisa idup tanpa kamu.....
bagaimana ku nanti...bila tiada menganti....
yg ku ada hanya kamu saja.............

bagaimana ku nanti..
bila kau x disisi...
yg ku ada hanya kamu saja..........

jiwa kosong...(bosan)

separuh jiwa ku pergi...
mmg indah semua..tp berakhir duka...
kau main hati dgn sadar mu...
kau tgal aku...

benar ku mencintaimu...
tp x begini...
kau khianati hati ini...
kau curangi aku...

kau bilang xpenah bahagia...
selama dgn aku...
i2 ucap bibir mu...
kau dustakan sumer yg kita bina,...
kau hancurkan sumer....

benar ku mencintai mu...tp x begini...
kau khianati...
kau curangi aku....
kau dustai hati...
penat ku mencintai mu......

cobalah utk setia......

apalah mau mu kasih kau pilih diri ku di dlm idup mu...
nyatanya ku lihat kini...xbisa kau coba utk setia....

sudah cukup lah sudah...
ku memberikan waktu ku...
kau selalu xbisa mencoba utk setia....

yg selalu ku inginkan .....
yg slalu ku nanti..
kau coba utk mengerti apalah erti mencinta............
dan harus kau sedari...bila ingin bersama ku...jgn coba kau ingkari...
cubalah utk setia....

masihkah aku di inginkan...
masihkah aku di dambarkan....
masih ada waktu utk mu...
bersama mu akankah ku jalani hidup........

dan harus kau sedari bila ingin bersama ku....
jgn cuba kau ingkari....
cubalah utk......
SETIA.....
bila ingin bersama ku...
cobalah utk setia.....

Saturday, 7 May 2011

dimana...dimana...
dimana ku harus mencari...
cinta yg sejati..yg mampu tuk sirami...
hati ini..hingga sejuk terasa..batin ini...

jgn,jgn,jgn kau pergi..
jgn,jgn,jgn tgalkan aku...
xpenah ku sangka sedalam ini rasa ku pada mu...

kau lah penebus cinta ku...
suria atas dunia ku..

ku xakan penah bisa...
ku xmahu bila ku harus idup tanpa mu...
hanya ingin kamu,kamu,kamu....
hanya lah kamu di hati ku....

kini ku temukan...
xperlu lg ku mencari...
cinta yg sejati...
yg mampu tuk sirami...
gejolak di dlm hati ini...
hingga sejuk terasa...batin ini....

hanyalah kamu di hati ku......

BeRiBu SeSaLaN Ku....

ku susuli mlm ini yg tdk berbintang...sunyi sepi...
juga rembulan dah menghilang..dalam kelam ku sendiri...
ku mencari hembus bayu yg selalu berbisik madah windu...
kini membisu dlm sayu..tdk ku temu suara mu...

kekasihku di jalanan berliku..
disaat ku perlukan mu...
tertutup jua semuanya terhadap ku disini ku tersedu-sedu
stlh cinta pergi..ku mengusung duka ini diiringi...
kisah janji di mungkiri lagi....

sia2 ku mencintai mu...
setia pada mu...
percaya kamu...
sabak dadaku...
retak hati ku....
luka jiwa ku di hiris pilu....

BERIBU SESALAN KU...

apa yg aku kena wat now???

adakah apa yg jdi ni sumer salah aku???
atau peragai aku yg teruk???
mmg aku marah ngan apa yg tjadi semalam...
ak mmg marah sgt2...
ka aku nie yg kuat jeles???
TP DIA MMG XDAK PERASAAN PON...
kami dah dekat 5 bulan couple...
tp dia still xnak org taw pasal aku n dia...
knp dia xnak org taw??
kew dia malu kawan aku???
ari ni mmg aku kuarkan sifat ego aku...
aku myb leh tipu dia,tipu kwn2 aku,n owg sekeliling aku...
tp aku xleh nak tipu diri aku sendiri...
SUMPAH AKU SAYANG DIA...
aku windu dia sgt2...
aku just nak dgr dia say sorry n promise xwat ag ja....
Dear,dear kena taw 1...syg hanya ada dear ja....

Friday, 6 May 2011

TaNPa KeKaSiH....

langit begitu kelam...hujan xjga reda..
ku harus menyaksikan cintaku...
terenggut x terselamatkan...
ingin ku ulang hari...
ingin ku perbaiki...
kau sgt ku perlukan...
BERANINYA KAU PERGI DAN X KEMBALI....
dimana syurga i2...biar ku gantikan tmpt mu dgn ku...
adakah tangga syurga i2..biar ku temukan utk bsamamu...
ku biarkan senyum ku...menari di udara...biar semua tahu...
kematian x mengakhiri......
CINTA..
apalah erti nya idup..tanpa kekasih ku...
percuma ku ada disini....

teruskanlah....

pernahkah kau bicara....tp x di dgr,xdianggap sama skali....
pernahkah kau x salah..tp disalahkan..xdiberi kesempatan...
ku hidup dgn siapa...ku xtahu kau siapa...
kau kekasih ku tp owg lain bg ku...
kau dgn diri mu saja...kau dgn dunia mu saja....
teruskanlah...teruskanlah....
kau begitu....

kau xperlu diri ku....
aku patung bg mu...
cinta bkan keperluan mu...

kau dgn dirimu saja....
kau dgn duniamu saja...
teruskanlah...teruskanlah.....
kau begitu..........

aiko n apiz....

kau masih ku cintai...
sungguh...
dr awal dlu..hingga ari ini...
aku pasti seyakin nya pasti...
kau lah 1 utk ku...
kau masih dewa hati ku...
sungguh...
biar sejuta tahun hilang di hari...
usah gusar...
syg...
usah ragu...
AKU MILIK MU....
cinta ku jika kau tnya pada bintang...
kemilauan sinar xkan hilang...
akan aku sinari dunia mu...
moga tpadam sangsi mu...
cintaku jika kau lihat tinggi nya awan...
xkan tcakar tgi cinta ku..
hanya hati ku tahu apa mahu ku..
dan dunia ku pastinya milik mu..
hingga ke AKHIR HAYAT KU....
kau masih ku cintai...
sungguh...
dr hari pertama kau ku temui...
aku pasti yakin dan pasti...
kau milik ku.....

Ratu Ku,,,,,

Bisikan yg pertama...
membawa erti utk selamanya...
ku bgaikan x percaya...
apa yg tlh aku rasa...
kau bgaikan permata ku...
kau pon jua ratu ku...
engkau lah segalanya...
engkau lah hanya utk diri ku..
aku hanya utk mu...
i2lah janji mu pada ku...
kita bagaikan ombak dan pantai..
tidakkan tpisah ag...
walau pon pasang/surutnya laut..
ratapan naluri memanggilkan nama mu...
kerana pertemuan ini..
akan ku abadikan segala memori...
ku lewati waktu i2...
di dalam pelukan ku,.gugurnya permisah..
di antara kita tbina nya...
1 mercu tanda cinta yg setia...
meredahi masa..
meniti usia...
hingga ke akhirnya...
ku abadi cinta...
DI HATI INI......

DuNia BeLuM BeRaKHiR.....

dunia belum berakhir bila kau putus kan aku...
masih byak teman2 ku disini menemani ku,...
wajahku pun ngak jelik2 amat ada yg mau...
ku pk2 lebih baik ak menyingkir...
ku pk2 lelah...
plg2 juga klau kamu patah balik pada ku,...
andai kau tahu apa yg ku rasakan...
andai kau mahu mengerti...

PiNTa Ku Yg TeRaKhiR!!!!

ingin ku pandang wajah mu di setiap ketika...
tiada jemu..biarpon tluka...
ingin di belai slalu...
bagaikan waktu dulu...
rasa bahagia dalam dakapan mu....
ku rindu wajah dan senyuman mu...
memberikan cahaya...
di dlam setiap mimpi2 ku...
kau pergi mmbawa hati ini...
tgalkan ku sendiri dlm sepi...
lafazkan cinta dr bibir mu..
ingin ku dgr skali ag...
lafazkan dr hati tulus dan suci...
serahkan cinta abadi....
bisikan windu terdgar syahdu...
pinta ku yg terakhir dr ku...
PINTA KU JGN KAU BERLALU....

kau pergi jua.....

wajahmu...
seindah serinya pelangi nan indah....
seharum mawar putih sedang berkembang....
wajahmu...
mengapa sering terbayang di mata ku...
sehingga tbawa di dlm mimpi ku...
sygku..
tahukah kau di dlm hatiku ini..
tsimpan perasaan cinta yg suci...
kau kumbang...
ingin ku suntingmu menjadi milik ku..
lantas ku abadikan dlm jiwa ku...
sygnya...
harapan yg slama ini ku bawa...
hancur bkecai musnah jua akhirnya...
semuanya bgaikan sebuah mimpi..
KAU PERGI JUA...
SETELAH CINTA KU INI MEMBARA..
BELUM SEMPAT KU CURAHKAN KASIH KU...
KAU PERGI XKEMBALI....

zifahififah........

aku adalah aku,,,,,,,,,,,,,,

aku dah putus ngan bf aku malam nie...
aku dah xmau ingat dia...
aku dah remove dia dr 2-2 fb aku...
aku dah delete sumer gmbr2 dia dlam enset n dlm laptop....
dugaan dtg pada aku serentak..xsmpat nak settle 1 pon ag....
tp aku tahu ALLAH still sygkan aku.....
ALLAH uji aku cmnie sbb dia sygkan aku....
mgkin nie sumer jalan tbaik utk ak..dan masa depan aku......

SiaLaN....

Dia mmg sial la....
aku ni pulun setia ngan dia...
tp apa aku dpat????
aku dh bosan baik ngan org.....
apa aku dpt?????
last2 aku jgk yg sakit ati....

SeJaRaH HaRi iBu.....

ramai lagi yg tak tahu sejarah "hari Ibu" ni. semOga kita mendapat iktibar lepas baca citer nie. nak forward kat semua org x larat. so sape yg dah baca tolong forward kat kengkawan kOrang.
Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.
Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.


Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.
Share

Thursday, 5 May 2011

peningnya nak blajaq blog nie...sapa nak tlg aku nie...
plez...

photoshoot at ulu yam today...

alhamdulillah photoshoot ari nie berjalan ngan lancarnya...
mmg penat ar citer dia...
then ak perasan yg aku dh gemok yg sgt2 la...
cer bagi tip nk kekal slim g2...
cpat2 aku nak ikut nie...

Wednesday, 4 May 2011

SaYaNG BuKaN RaHSia...(SeKaDaR PeNgaJaRaN)

Kali pertama aku jatuh hati pada seorang gadis. Dia tidaklah secantik model. Tak setinggi mana & chubby sikit. Orangnya boleh tahan comel. Senyumnya manis, punya lesung pipit di pipi kirinya. Perwatakan lembut & manja. Dengan suaranya saja aku boleh tergoda. Pada org lain, dia hampir perfect. Matanya redup tapi wajahnya selalu kurang bermaya. Bila berjumpa dia nampak lesu saja. Pandai orangnya, kewangan stabil.. Full package lah kiranya.

Aku? Aku menarik orangnya, begitu kata gadis-gadis. Tapi kawan-kawan melabel aku sebagai lalaki biasa tapi body boleh tahan. Aku punya ketinggian yang cukup, dada yang bidang (gadis-gadis suka, boleh buat bantal kalau nangis). Kewangan? Tu tak tentu. Kadang-kadang ada kadang-kadang entah la... Otak? Boleh tahan la, cuma aku malas sikit. So aku belajar slow2 (faham-faham la..extend 3 sem!)

Ok, gadis tu aku kenal melalui internet. Dunia tak sebesar mana, dah lama berchatting, baru aku tahu dia satu kolej dengan aku. Seronok lah aku, boleh aku intai dia selalu. Mula lah aku korek2 rahsia pasal gadis tu. Haihh, lagi2 lepas tu aku dapat tahu, gadis tu memang dah faymes kat kelas aku. Ramai member2 aku kenal dia. Room mate aku? Pernah kena gossip ngan gadis tu. Sebab? Gadis tu baik sangat. Apa2 hal dia ringan je nak tolong orang. Sebab dia tolong room mate aku, kena gossip la. Tapi tu sebelum dia kenal aku. Aku pulak tak tentu pasal dengki. Room mate aku tu aku buat jadi musuh. Padahal aku belum ada apa2 dengan gadis tu. Saja nak dengki... Ngehngehngeh....

Aku sebenanrnya dah mula suka kat gadis tu. Tapi tak nak kantoi. Kenapa? aku pun tak faham ngan diri sendiri masa tu. So, aku pun makin hari makin rapat ngan gadis tu. Gadis tu? Alah, dia anggap aku member biasa je. Geram betul! Pastu aku pun menjalankan strategi mengayat tapi tak nak kantoi. Macam mana? Hahaha.... Rahsia. Lama-lama gadis tu pun dah macam respond je. Aku apa lagi, suka la! Tapi banyak masalah sikit, ramai betul orang nak masuk line. Sakit hati betul aku. Tapi sebab daya tarikan aku (perasan lagi), gadis tu tak terpikat lah ngan orang lain. Hebat betul aku!

Birthday aku, gadis tu tiba-tiba je ajak keluar. Tapi dia ajak room mate aku sekali, dengan member aku lagi sorang. Menyampah betul, aku nak keluar 2 org je.Tapi kami keluar 4 org. Gadis tu punya baik, belanja kami semua makan. Siap belikan aku kek. Wah terharu lah! Aku tak tahu nak balas macam mana, aku just cakap thank you. Tak lama lepas tu, member aku ajak gadis tu tengok wayang. EH?? Sedap2 je nak potong line aku? Aku dengan tak malu cakap aku nak join. Lah, aku ingat diorang keluar 2 org je. Rupanya satu geng. 7 8 orang, aku ingat lagi. Masa tu gadis tu belanja lagi. Semua yang ada. Wah banyak betul duit dia. Dalam kepala, aku dah terbayang-bayang seronok kalau keluar dengan dia, dia bayar semua! Duit aku bole buat pegi futsal, beli rokok, modify motosikal. Yahoo!

Tak lama lepas tu, aku baru dapat tahu, dia belanja masa birthday tu sebagai member je (dia memang selalu belanja kalau member birthday). HAHA aku perasan lagi. Apa pasal la gadis tu baik sangat? Entah la. Aku tak mengaku kalah. Terus tackle dan tackle. Lama jugak baru tersangkut. Rupanya dia ada sejarah lama, patut lah susah betul nak dapat. Dia pernah kena tinggal dengan ex-boyfriend. Bukan sekali dua. Empat kali. Kesian gak. Tapi apa boleh buat..

Aku mula berazam nak ikhlas lah ngn gadis tu. Tak nak mainkan perasaan dia. Tapi aku pantang satu benda. Aku tak nak ada girlfriend. Nanti terkongkong. Tapi dalam masa yang sama aku tak nak gadis tu rapat dengan jantan lain. Nanti mula lah aku naik angin. Lama jugak gadis tu bertahan dengan aku. Tapi aku masih macam dulu, tak nak kantoi. Tak nak member2 aku tahu hal kitorg. Hal-hal kewangan aku dah mula bertolak ansur, ada waktunya aku yang bayar. Ada waktunya dia yang bayar. Tapi selalu dia yang bayar (aku selalu pokai). Dekat FRIENDSTER, aku tak nak letak in relationship. Aku letak single. Kenapa? Tak nak kantoi. Lagipun aku tak pernah ajak dia jadi girlfriend aku. Tapi aku control dia dah lebih dari girlfriend. Tak boleh keluar dengan jantan lain, tak boleh tolong jantan lain, tak boleh itu, tak boleh ini. Kesian gadis tu, ikut je cakap aku. Dia memang respect kat aku. Aku? Ada masa sempat lagi chat ngan awek lain. Dia tak tahu, tak apa lah. Jahat betul aku ni.

Lama kami berkawan. Kawan je tapi control lebih. Jealous tak payah cakap. Masing2 kuat jealous. Problem cuma aku yang tak ajak dia jadi girlfriend aku. Tak kan dia nak ajak aku jadi boyfriend dia kan? Lama2 kantoi jugak dengan member2 rapat masing2. Tapi aku mcm biasa, no comment. Dia? Bila org tanya, dia cakap dia tak ada boyfriend. Aku bukan main sakit hati lagi. Dah tahu ramai peminat nak cakap macam tu pulak. Tapi fikir2 balik mmg betul. Aku bukan boyfriend dia. Aku sebenarnya tahu, dia nak aku yang cakap dulu. Tapi aku buat tak tahu je. Wah aku ni, dulu masa tak dapat bukan main lagi aku mengayat, sekarang dah dapat tak nak ada hubungan pulak. Tapi nak control. Pelik betul aku ni. Kadang2 kesian tengok dia. Dia mcmserba salah kalau nak cakap apa2. Ye lah, aku bukan boyfriend dia, bukan tunang, bukan suami. Kawan je.

Kami berkawan dari alam kolej sampai lah masing2 dah bekerja. Dia dapat jawatan bukan main tinggi lagi. Dia kan rajin & baik, semua org suka. Aku, biasa je. Gaji pun boleh la kalau nak buat makan. Masa dah kerja lagi banyak dia yang keluar duit, tapi dia memang tak merungut. Cuma kadang2 bila dia tak mampu, dia diam je. Tak ada gedik2 ajak aku keluar. Lagi satu, sepanjang kenal dia, tak pernah minta aku belikan apa2. Cukup sekadar aku berbual2 dengan dia dlm phone sebelum dia tidur. Gadis itu, baik sungguh. Member2 aku ramai yang kedana, awek mintak yang bukan2. Aku, senang je.

Birthday dia? Aku wish je. Lepas tu aku call dia 2 3 jam. Tak ajak pegi mana2. Tak bagi apa2. Kesian dia. Aku tak lah kedekut sangat. Cuma aku ni kayu sikit. Tak reti lah nak bagi apa2. Gadis tu, tak merungut langsung. Beruntung aku masa tu.

Usia dia menjejak 27 tahun. Dia masih melekat dengan aku, bukan sebagai girlfriend, bukan sebagai tunang. Masih lagi kawan je. Dia ada cakap pasal nak kahwin. Tapi dia tak cakap pun nak kahwin dengan aku. Aku buat tak tahu je lah. Kewangan tak stabil. Lagipun aku nak enjoy dulu. Tak faham2 aku ni, perempuan kalau dah 27 tu dah lambat la kalau tak kahwin,  tak tunang. Kesian dia. Mak dia dah bising2 kat dia suruh kahwin. Tapi balik2 dia terpaksa cakap kat mak dia, tak ada calon lagi. Aku pulak masih dengan perangai lama. Family aku tak tahu pasal dia. Family dia tahu tapi ye lah, kalau aku tak gerak takkan diorg yang nak gerak.

Last2 gadis tu tanya jugak dekat aku. Lepas 6 tahun berkawan.

"Awak, awak dah lama kawan dengan saya. Awak nak buat saya jadi apa nanti? Awak nak kahwin ngan saya ke?"

Aku tahu dia malu nak tanya macam tu. Tapi aku saja buat dia tak keruan.

"Eh, mana ada saya cakap nak kahwin dengan awak kan?"

Aku hanya bergurau tapi aku tak faham hati perempuan. Dia menangis depan aku time tu jugak. Aku buat tak tahu. Siap gelak lagi bergurau2. Pastu pujuk jugak tapi pujuk biasa je lah. Tak sentuh langsung hal-hal kahwin tu. Lepas peristiwa tu. 4 bulan kami tak berjumpa. Aku sibuk dengan kerja, tak tanya pulak bila lagi nak jumpa. Call pun  ada sekali dua je rasanya. Tiba-tiba bila aku buka e-mail, dapat e-mail dari dia.

"Awak, family saya asyik tanya saya tentang kahwin. Saya dah tak tahu nak cakap apa. Kalau awak sayangkan saya, sekurang-kurangnya kita bertunang dulu. Saya faham kewangan awak tak stabil. Saya boleh keluarkan belanja. Dengan duit simpanan saya sendiri. Saya segan nak tanya awak. Saya takut awak jawab macam hari tu. Tapi kalau awak tak sudi, saya boleh berundur. Ibu saya dah banyak kali cakap, kalau saya tak ada calon, dia dah ada calon untuk saya. Ada yang masuk meminang. Dalam masa sebulan lagi ibu saya akan bagi jawapan. saya harap awak faham. Saya mengaku saya sangat sayangkan awak."

Aku tak ada perasaan masa tu. Aku ingatkan dia saja nak buat cerita, buat point supaya aku gerak. Lepas tu aku tengok tarikh e-mail tu, 3 bulan lepas. Bila aku check balik, ada e-mail yang masuk folder spam. Dari gadis tu.

"Awak, saya tunggu jawapan awak. Saya cuba call awak banyak kali. Tak dapat. Ibu dah buat keputusan. Saya dah tak boleh undur lagi. Minggu depan saya akan kahwin. Saya minta maaf. Kalau sudi datang lah ke majlis saya."

E-mail tu tarikhnya sebulan lebih selepas e-mail yang sebelumnya. Baru aku ingat sebelum tu ada lebih 20 missed call dari dia. Tapi aku tak call balik sebab aku sambung tidur. Bila bangun aku dah tak ingat nak call. Kalau diikutkan, dia memang sepatutnya dah berkahwin. Aku beranikan diri cuba call dia. Dijawab oleh seorang lelaki.

"Salam. Nak cakap dengan isteri saya?"

"Salam. Isteri?"

"Ye, isteri saya terlupa phone dia dlm kereta saya tadi sebelum ke pejabat"

Aku terdiam. Gadis tu dah kahwin. Aku?

"Hello?"

"Maaflah ye, boleh saya tahu encik ni siapa? Nanti saya inform dekat isteri saya encik ada call. Rasanya nombor encik tak saved kat dalam phone isteri saya ni"

Aku rasa kelam masa tu. Mesti gadis tu cukup sabar menanti aku selama ni. Sekarang nombor aku pun dia dah tak simpan lagi.

"Tak apalah, kirim salam pada isteri encik. Katakan kawan lama menelefon bertanya khabar. Selamat pengantin baru"

Hari tu aku menangis semahunya. Gadis 'full package' yang manis, anggun dan sangat baik dah hilang dari aku. Sedih aku bila ingat balik, dia tak pernah berkira, tak kedekut, selalu tolong aku, bagi sokongan kat aku. Aku memang tak boleh nak salahkan gadis tu. Dia memang dah lama tunggu aku. Aku tak ada apa2 ikatan dengan dia. Aku memang tak boleh salahkan dia kalau dia tinggalkan aku. Tapi bertahun-tahun aku simpan harapan. Cuma sikap aku yang buat aku jadi macam ni. Sekarang aku kena mula cerita baru. Cerita yang sepatutnya dah nak sampai happy ending terkubur macam tu je.

Pesanan untuk orang di luar sana: Kalau kita suka/sayangkan sesorg, jangan segan ucapkan sayang. Jangan biar lepas. Nanti menyesal tak sudah. Lagi2 lelaki, kita memang tak suka dikongkong. Tapi selalu ingat perempuan tak suka dibiarkan sahaja. Walaupun diorg tak ckp, perempuan ni sebenarnya lebih suka bila ada org yang control dia. Mungkin rasa dilindungi. Rasa ada yang ambil berat. Ikatlah dengan satu ikatan, kekasih, tunang, isteri. Jangan pernah malu untuk beritahu dunia, gadis tu milik kita. Kalau benar gadis tu ikhlas, dia pasti gembira bila kita dengan bangga katakan dia milik kita.

KaLau SaYa DaH XDe BaRu aWK LeH GaTai NgaN PoMPuaN LaiN k....

aku harap cte ni bg pengajaran pada sesiapa pn... HARGAI DIA SEBELUM TERLAMBAT.... :)
Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..
OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..

Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die......... 

"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"
Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..
Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...

Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...
Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt  inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur..  Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.."  Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi  aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..
Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah.....

GeNgGam eRaT TaNGaN Ku.....

Jika isteri menangis dihadapanmu….
“hargai lah ia sblm terlewat…”

Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2,
jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …
Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”

Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..

TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..

SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .

PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..

Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..

Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .

Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..

Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..

TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal…

Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg soleha dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk

begitu berHARGA… Dan sangat berHARGA.

cita2 aku....

cita2 aku nak jadi sorg model terkenal....
tp tlalu byak halangan yg dtg...makin lama makin byak prob dtg menimpa aku...
now aku mengidap penyakit yg mmbuatkan diri aku rasa cm begitu "down" sgt...
tp aku ttp bsyukur coz Allah syg aku...sbb tu dia bg aku sumer dugaan nie...
then aku gak bsyukur coz still ada org syg,caring pasal aku...susah gak idup klau xdak org yg take care about us..
i love myself now...
i love my family...
i love my best frend (terutamanya mak cik n kak zai....)
n last person yg always in my live.. my bf(hafifi hafiz)walaupon dia nie suka menyakitkan  ati aku..then kawan ak lak kata dia nie xdak perasaan....tp aku ttp syg dia...dont know y...
thanks 2 u all yg alway give me a suport utk teruskan idup nie....